Umeå

Umeå – en fågel Fenix belönad med midnattssol!

Norrlands huvudstad säger somliga (som inte är från Sundsvall), mardrömmen för pollenallergiker säger andra. Veganer, damfotboll, brännbollscup, Västerbottensost, hjortron och midnattssol - välkommen till Björkarnas stad: Umeå!
Beläget vid den soliga norrlandskusten och vackert placerad på båda sidor av Umeälven stoltserar Umeå med strax över 117 000 invånare i kommunen. Är du bara på genomresa eller har du tänkt dig semestra i Umeå en längre tid? Här kommer vi tipsa dig om vackra sevärdheter, roliga upplevelser som passar både stora och små samt lite mat, kultur, shopping och andra nöjen!


Fakta om Umeå - Björkarnas stad

Umeå fick sina stadsprivilegier år 1646 av drottning Kristina och var redan då residensstad i Västerbottens län. Under 1700-talets första år blev staden nerbränd och totalt förstörd av Ryssarna hela tre gånger och år 1888 var det dags igen - men denna gång orsakat av en olycklig brand som började i stadens bryggerilokaler och på mycket kort tid lade närapå hela Umeå i aska.Vid återuppbyggandet av staden planerade man gatorna bredare än förut och planterade även ut björkar på var sin sida om dem för att öka brandsäkerheten. Då fyllde Umeås många björkar ett praktiskt syfte, nu är de endast ett vackert inslag som får staden att grönska och något som Umeå blivit rikskänt för.


Kända årtal i Umeå:

1888 - Den stora stadsbranden
1809 - Slaget vid Ratan - det sista fältslag som avgjorts i Sverige.
1892 - Umeå får elektrisk gatubelysning
1902 - Järnvägens stambana når Umeå
1965 - Umeå Universitet grundas
1974 - Brännbollscupen i Umeå tar sina första stapplande steg  

Mat & Restauranger

När du avslutat kajakturen längs Sävarån eller sprungit dig helsvettig genom flera matcher brännboll kanske det har blivit dags för en bit mat? Umeå har ett stort utbud av restauranger och caféer där du kan avnjuta alltifrån mycket norrländska specialiteter till exotiska rätter från asien. På restaurang Sagami erbjuds du vackert skapade sushi-konstverk till lunch eller middag och kan till och med ta en kurs i sushitillverkning om du skulle känna dig inspirerad. Restaurang Viktoria serverar maten "med en doft av skörd, fjäll, skog och hav" - perfekt för dig som vill njuta av det norrländska! Tapas Bar Deli, Rex Bar & Grill och Invito Ristorante Italiano är fler fina alternativ som också ligger centralt ifall du vill utforska olika nationella och internationella kök.
Har du inte tid för en långsittar-middag går det alltid finemang med lite hamburgare, kebab eller pizza. Ta chansen och testa de norrländska hamburgerkedjorna Frasses eller Max och säg som vissa skulle säga: dressing - he jär inge å schämmes för!

Shopping

Med fyra stora shoppinggallerior i centrala staden lovar dig Umeå flera dagars nöje och ett brett utbud av varor, kläder och design. Kungspassagen "Kungsan" är Umeås äldsta galleria som har efterföljts av MVG, Sagagallerian och Up2 - alla fyllda med massvis av saker att spendera semesterkassan på! Vill du uppleva stormarknadskänslan söker du dig till Umeås ytterkanter där du hittar köpcentrum som Strömpilen, Ersboda och Klockarbäcken. Gott om parkeringsplatser och lätt att ta sig ut till med lokaltrafiken.
Är du ute efter äkta hantverk och design kan du kika in på Glödheta glashyttas charmiga gårdsbutik eller besöka Handelsgården där hemslöjd och konsthantverk med lokal personlig charm säljes. Slöjdarnas Hus vid Vindelälvens strand säljer även de konsthantverk tillverkade av lokala förmågor. Kanske en vävnad till köket i sommarstugen eller en brödkorg i luffarslöjd till lyan i stan blir ditt nästa fynd?

Att bada i Umeå

Står sol och bad på semesterschemat? I Umeå och i trakterna runtomkring hittas flera fina alternativ för vattenlekar, plask och stoj som passar hela familjen. Äventyrsbadet Aquarena Storsjöhallen ligger strax utanför Umeå och Umelagun hittar du alldeles bredvid Nydalasjön. Båda har tempererade bassänger och vattenrutchkanor i olika utformanden. Hyr en bastuflotte och ta med dig familjen eller vännerna på en helkväll ute på Nydalasjöns vatten eller plaska runt i Umeälvens vatten vid de vackra bölesholmarna. Vackra sandstränder och äkta havsbad hittar du närmast på Bettnessand och på Norrmjöle havsbad. Glöm inte solskyddsfaktorn!

Tips på saker att se och göra i Umeå

Bildmuséet, som alldeles nyss har fått nya lokaler i ett spektakulärt hus vid Umeälvens strand, är helt klart värt ett besök för den intresserade. Här anordnas internationella utställningar, konserter, dansföreställningar och seminarier året om. Själva byggnaden har, bara den, blivit kallad "ett av världens vackraste universitetsmuséer". Muséet hittar du på promenadavstånd från centrum.
Holmsunds tropikhus är ett härligt äventyr för hela familjen. Här hittar du tropiska kräldjur och exotiska pytonormar och spindlar. Vågar du klappa på den väsande kackerlackan?
Hälsa på skogens konung i Älgens Hus och lär dig lite mer om älgarnas liv i skogen. Hur liten känner du dig när du står bredvid detta kungliga djur? Här får man både klappa och mata djuren - en sällsam upplevelse för ung som gammal. Älgens Hus hittar du ca 6 mil inåt landet från Umeå räknat.

Evenemang och kultur

Dans, opera, symfoniorkester och god mat, allt hittar du inrymt under samma tak på Norrlandsoperan i Umeå centrum. Samarbeten med Cape Town Opera i Sydafrika, Vietnam National Opera och Ballet Theatre i Hanoi ger ett fantastiskt internationellt utbud av upplevelser. Se till att boka dina biljetter i tid och börja gärna kvällen med en fin middag på Norrlandsoperans egna restaurang.

Festivaler och arrangemang

Jazzfestival anordnas en gång per år under hösen och lockar en stor publik till de många artister som bokats in. Här uppvisas alltifrån lokala förmågor till stora internationella namn.
Kulturnatta är Umeås egen hyllning till kultur och anordnas i maj varje år. Arrangemanget består av olika kulturhappenings, spelningar, teatrar och uppvisningar på olika sätt och från hundratals olika aktörer. Här finns ögon och örongodis för både ung som gammal och arrangemanget håller på hela dagen och natten lång!
VM i brännboll arrangeras i Umeå varje år och lockar hundratals deltagande lag. Som avslutning på den stora cupen anordnas alltid Brännbollsyran - en minifestival med artister på scener, mat, dryck och nöjestält.
Glöm inte stora Noliamässan som vartannat år anordnas i Umeå och Piteå. En mäktig upplevelse där hundratals utställare visar upp sina produkter och erbjuder varuprover. Här visas allt från husvagnar och traktorer till hemslöjdsföremål och matprodukter. Myllrande, livligt och folkligt! Tänk på att det kan vara svårt att hitta en parkeringsplats i direkt anslutning till mässområdet. Mer information om Stora Nolia finns att hitta här.

Personlig service och guider
Om du önskar dig mer information om vad man kan se och göra i Umeå kan du besöka Umeå Turistbyrå som du hittar mitt i centrum på Rennmarkstorget eller besöker på visitumea.se.

Header
Subject
Body
Footer