Helsingborg – en pärla berikad med historisk charm!

Åka färja till Danmark på 20 minuter? Nils Poppes friluftsteater och Fredriksdals trädgårdar? Fotbollshjältarna Helsingborgs IF kamp på Olympia eller lek och stoj på Busfabriken? Vad kännetecknar Helsingborg för dig? Här nedan kommer du hitta lite mer information om vad som erbjuds, händer och sker i staden vilkens slogan självsäkert lyder: "Här börjar kontinenten"! När man räknas till en av sveriges tio största städer, är en viktig knutpunkt i Östersundsregionen och huserar närapå 100 000 invånare i de centralare delarna kan man nog som stad stolt sträcka på huvudet och säga: jag är värd att besökas! Oavsett om du tänker turista kort eller långt, hälsa på faster eller bosätta dig en längre tid kan det vara intressant med en presentation av lite matnyttig information inför påhälsandet. Varsågod!


Fakta om staden Helsingborg - Sundets pärla

Helsingborg räknas till en av Nordens äldsta städer och kan datera sin historia ända tillbaka till vikingatiden. Både Sverige och Danmark har under årens lopp kämpat för att få kalla staden sin vilket har gått hårt åt både Helsingborg och dess invånare. Inte förrän mot slutet av 1800-talet börjar äntligen staden få lite kött på benen igen när intdustrin expanderar vilket får till följd att även befolkningen ökar explosionsartat. Kvar som spår av allt krigande ser man nu endast Kärnan - ett torn som en gång tillhört Helsingborgs slott och står att finna på Landborgen.

Värt att nämna: mellan 1912 - 1971 skrev invånarna på sina vykort att de kom från Hälsingborg, men efter en del tjat från industrin ändrades detta till dagens Helsingborg - mer internationellt gångbart!


Sevärdheter

Kärnan

Den enda del som fortfarande står kvar av Helsingborgs slotts en gång så massiva murar. Slottet har under århundradena byggts och raserats om vartannat för att slutligen möta sitt öde under mitten av 1600-talet då Karl XI beslöt att riva alla stadens befästningar eftersom de var så åtrådda i danska ögon. Med sina 4,5 meter tjocka murar och det 34 meter höga tornet är de kvarvarande bitarna av byggnaden nog så imponerande att besöka. Kliver du upp på toppen kan du soliga dagar se ända ner till Malmö och Öresundsbron - det du!

Sofiero Slott

Är du Rododendronälskare och vill njuta prunkande trädgårdar och andra gröna upplevelser hittar du din lycka på Sofiero. Med glittrande Öresund som förgrund står detta slott och tronar ovan allt det vackra gröna. Här brukar ordnas utställningar, konserter och olika kurser - håll utkik härför mer information innan din resa. Avsluta gärna ditt besök på den vackra slottsrestaurangen som serverar mycket högklassig mat!

Upplevelser

Fredriksdals friluftsmuseum

Unna dig en heldag på Fredriksdal - här finns upplevelser för hela familjen och alltid något nytt att uppleva. Mest känt är Fredriksdal kanske för sin friluftsteater som i många år stått under Nils Poppes regi. Numera är det Eva Rydberg som tar hand om teatern men hon fortsätter i samma tradition och serverar teaterupplevelser med både hjärta, skratt och själ! På området hitar du även gamla stadskvarter, vackra parker och en ståtlig herrgård. Här kan du hitta mer information om Fredriksdal.

Shop ´til you drop

Längs Kullagatan i centrum hittar du Helsingborgs shoppingstråk, vackert kantat av byggnader med historia på ryggen och med sidogator fyllda av butiker. Här finns allt från små boutiquer till en stor galleria och torghandel med internationella influenser - ett säkert sätt att minska lite tyngd från plånbokens innehåll!
Strax utanför centrum finns Väla shoppingcentrum med över 180 välfyllda butiker att gå lös på- allt från stora varuhuskedjor som Ikea och Åhléns till mindre butiker med speciell design. Gott om parkeringsplatser och lät att att sig till med kollektivtrafiken - här har du ett heldagsnöje med garanterade resultat i shoppingväskan!

Mat & Dryck

Äta måste man ju också ibland och frågan är då vad, var, när och hur! I Sveriges skafferi - som de nordvästra delarna av skåne kallas- finns mycket lokalproducerat och närodlat att hitta. Passa på och njut upplevelsen av ett gott glas skånskt vin till de lokala delikatesserna på någon av de flertalet restauranger som erbjuder mat från landet. Önskar du eller familjen internationella eller exotiska maträtter finns det också att hitta i mängd precis som snabbmatsrestauranger och pizzerior. För den intresserade kan nämnas att Helsingborg stoltserar med hela 6 restauranger i White Guide - där restauranger bedöms utifrån kvalitet på service, mat, dryck samt stämning och miljö.

Familjekul på Busfabriken

Fem kilometer utanför centrum ligger Busfabrikens äventyrsland som lockar med hela 6 000 kvm sprängfyllda med lek, stoj och busiga upplevelser - ett äventyr för hela familjen! Klättra i klätterställningar, balansera på jättebollar, studsa dig svettig i hoppborgar eller utmana pappa i lite airbazooka - trampbilar finns för den som inte vill anstränga sig allt för mycket. Vill du ha mer information om Busfabriken kan du söka den här.

Uteliv - för minglande nattugglor

Håll igång natten lång - i Helsingborg stänger man inte portarna vid midnatt! Kallad en av sveriges krogtätaste städer har Helsingborg mycket att erbjuda för den som vill ut och skaka sina lurviga eller bara avnjuta ett glas vin på ett gemytligt ställe. Allt ifrån sportbarer till pubar och barer och nattklubbar finns att välja mellan ifall andan skulle falla på efter, låt säga, nio på kvällen. Pubkedjor som Harrys och O´Learys blandas fint med nattklubbar som andas kontinenten och kajnära restauranger med after work samt underhållning.

Nedladdad reseguide eller personlig service?

Önskar du ytterligare och mer detaljerad information om vad Helsingborg har att erbjuda just dig kan du ladda ner en gratis Helsingborgs-guide här. För mer personlig hjälp kan du vända dig till Helsingborgs Turistbyrå som du hittar i Dunkers kulturhus.

Header
Subject
Body
Footer