Halmstad

Halmstad – mer än Gyllene Tider

Sedan musikgruppen Gyllene Tiders genomslag i slutet av 70-talet har de flesta av oss förknippat gruppen med just Halmstad - men vad finns mer i denna pärla på Västkusten? Vi lotsar dig fram bland Halmstads riktiga guldkorn, en resa som kommer bjuda på bland annat natur, musik, sport och shopping.

Blott några timmar bort från våra största svenska städer äntrar vi denna mysiga västkuststad där drygt 90 000 personer huserar året om. Vi tar dig med till både de mest kända och välbesökta platserna men även till okända guldkorn som är värda att besöka! Vad finns här? Och vad kan du som gäst roa dig med under ditt besök?


Fakta om staden Halmstad - "Hallands huvudstad"

Hamnstaden Halmstad grundades enligt historien under 1000- och 1100-talet (Wikipedia) och var fram till mitten av 1600-talet i dansk ägo. 1676 kämpade svenska trupper mot danska i slaget vid Halmstad (skånska kriget) vilket resulterade i Svensk seger och ett svenskt Halmstad! Idag bär staden fortfarande på spår från kriget, bland annat rester av befästningar - de fyra stadsportarna. 

Befolkning: ca 90 000 i kommunen
Resturanger i staden: upp emot 100 restauranger, caféer och pubar
Sevärdheter: Halmstad slott, Garnisons- och Luftvärnsmuseet, Steninge naturreservat


Stranden och Tylösand

Idag är det kanske många som förknippar Tylösand med TV-serien "Kungarna av Tylösand" där ett antal ungdomar partajar loss. Givetvis är orten så mycket mer än detta, stället har bland annat blivit en populär bostadsort för både rika och kända personer vilket lett till att ett antal exklusiva lyxvillor byggts här under det senaste årtiondet. Fashionabla villor i all ära men till Tylösand kommer man i första hand för att se stranden. Stranden med det omtalade och fina badvattnet ligger endast sju km från Halmstads innerstad och med lika långt avstånd som det är till staden - precis lika lång är stranden, sju km. Här kan den vattensportintresserade skatta sig lycklig då vågorna många dagar passar perfekt för surfälskarna. På orten finns också välkända Hotel Tylösand, vilket idag ägs av Per Gessle från ovan nämnda popgrupp tillsammans med affärsprofilen Björn Nordstrand.

Golfhuvudstaden

Det slår oss att Halmstad ju är Sveriges golfhuvudstad! Oavsett om du är proffs eller nybörjare - här finns plats för alla. Hela tio stycken högkvalitativa golfbanor som täcker de flestas behov finns inom tio minuter från Halmstads stadskärna. Boka din plats så snart du kan och låt klubban svinga i det fria tills det känns som om armarna ska trilla av. Golfpaket finns att boka i olika prisklasser där en dags golfande avslutas med en härlig middag samt övernattning på hotell. Besök Golfhuvudstaden.se för att läsa mer om golfpaketen som erbjuds eller boka greenfee direkt.

Halmstad golfhuvudstaden

Shopping

Stora torg kallas enligt vad vi kan läsa oss till för Halmstads hjärta och här ska vi tydligen ha full koll över vad som händer i staden. Vi knallar dit och inser att här, här kommer vi nog minsann att få mycket shopping gjord. Centrum rymmer allt från de klassiska klädbutikerna som Vero Moda, Bik Bok, H&M och Dressman, till inredning, sport, elektronik och mer originella butiker som har ett utbud vi inte ser vid varje stadsbesök. Vissa lördagar har butikerna längre öppettider, i övrigt håller de flesta öppet 10-18 eller 10-19. För mer information samt öppettider, besök Halmstad City här.

Mat och restauranger i Halmstad

Nu börjar vi bli hungriga och funderar på om vi ska kasta i oss en hamburgare på McDonalds eller om vi ska välja en lokal restaurang som ger oss en hint i vad Halmstadsborna gillar att äta. En söndagsplanka hos Pio Matsal & Bar känns lockande, likväl som dagens rätt för ynka 75 kr hos Restaurang Yoss. Matutbudet är det verkligen inget fel på i Halmstad, det vimlar av matställen och det råder inga tvivel om att härifrån kommer vi gå både mätta, nöjda och belåtna!
Här hittar du massor av förslag på matställen och restauranger i Halmstad.

Vad får man inte missa i Halmstad?

Vi hade turen att få oss en pratstund med Christian Westerling på Destination Halmstad som delar med sig av vad han tycker är unikt med just Halmstad.
”Halmstad har ju en otrolig förmån med sina långa stränder och samtidigt väldigt djupa skogar. Så på förmiddagen kan du ligga på stranden och på eftermiddagen kan du vara mitt ute i skogen i något utav de 46 naturreservat som finns här.
Vi har den kände gruppen av surrealistmålare, ”Halmstadgruppen”, som kommer från Halmstad och deras museum ligger ett stenkast från flygplatsen.
Halmstad erbjuder golf för alla och här finns tio unika golfbanor för olika nivåer. Volkswagen Golfarena har blivit utsedd till Sveriges bästa träningsanläggning och här har man även införskaffat snökanoner och kommer under vintern ha iordningställda skidspår.” 

Vi tackar Halmstad för gästvänligheten och åker vidare genom Sverige på nya äventyr.

Header
Subject
Body
Footer