Gotland

Gotland - ett Ö-nskvärt semestermål

Många känner till Gotland ur ett berättarperspektiv då författare som Anna Jansson, Mari Jungstedt och Håkan Östlundh snyggt levererat deckare efter deckare vilka utspelas på ön. Och visst, Gotland ÄR spännande och därför vill vi dela med oss av de smultronställen och aktiviteter som lockar såväl ortsbor som tusentals turister årligen.

Gotland är först och främst ett av Sveriges solstarkaste kort, är du en soldyrkare lär du inte bli besviken. Här finns aktiviteter för såväl liten som stor där medeltidsveckan, Kneippbyn, Almedalsveckan och konserter på Stora Gåsemora lockar många. Följ med oss på en guidad tur genom örike, rauk, härliga sandstränder och kulturarv.


Fakta

Gotland är tillsammans med närliggande öar ett svenskt landskap och ett populärt resmål för turister. På ön finns en stad, Visby, där nästan hälften av öns invånare huserar. Till Gotland kan du ta dig antingen med flyg eller med båt där båda alternativen har bra förbindelser (det är över 100 km till fastlandet så en simtur bör du tänka över ordentligt). Väl framme på ön finns kollektivtrafik i form av buss men många föredrar att upptäcka ön på cykelsadeln.

Befolkning: drygt 57 000
Sevärdheter: Lummelundagrottan, Ringmuren, Roma kungsgård, Högklint
Restid till fastlandet (färja):ca 3h
Restid till fastlandet (flyg):ca 40 minuter från Stockholm
För mer info/program och aktiviteter: http://www.gotland.net/sv


Äventyr och nöjen på Gotland

Kneippbyn

Visst vill vi uppleva lite äventyr då vi ändå landat på ön! Vi styr kosan direkt till Kneippbyn eftersom vi vill se Villa Villekulla IRL. Här ligger nämligen Pippi Långstrumps hus som vi känner igen från Pippi-filmerna tillsammans med vattenland som får liten såväl som stor att storkna i fartfyllda vattenrutschkanor som "Halfpipe" och "Sharkriver". Den äventyrslystne rekommenderas även att besöka tillhörande Sommarland med skrik-vänlig Bergbanan och Flygande Båten. De yngsta besökarna vill nog inte heller missa högsäsongens Pippiteater vilket äger rum varje dag klockan 15.00.

Kneippbyn håller öppet 24 maj till och med 25 augusti och entrépriset gäller inträde till både sommar- och vattenland.
Mer information och priser finns här: http://www.kneippbyn.se/

Lummelundagrottan

Om du är mörkrädd och klaustrofobisk bör du nog betrakta Lummelundagrottan från utsidan. Gångarna inne i grottan är vattenfyllda och trånga - och vansinnigt spännande! Vissa av gångarna kan ta dig så långt som femhundra meter in i grottan, hit tar man sig med båt och med hjälp av någon av de duktiga guiderna. Priset för en guidad tur varierar beroende på vilken grotta du väljer att besöka - kika in på Lummelundagrottans hemsida för gällande priser.

Utsikten Högklint

Vi har pratat med en gotlandsbo och frågat vad vi absolut inte får missa under vårt gotlandsbesök. Svaret blev Högklint! Här står du nästan 50 meter upp och kan kika in över Visby eller ut mot havet med en vidunderlig utsikt. Här finns också fina strövområden och närhet till både boenden och restauranger då magen börjar kurra. För den som vill bada finns närhet till stranden och för den som hellre vilar ögonen från solen mörka grottor att krypa in i ett slag.

Medeltidsveckan

Res 1000 år tillbaka i tiden genom att besöka medeltidsveckan! Varje år under vecka 32, 4-11 augusti 2013, anordnas medeltidsveckan på Gotland där marknadsstånd, teatrar, konserter och kurser hålls - allt i medeltidsanda! Här får man verkligen känslan av att åka tillbaka i tiden bland tornerspel och gycklare och ett besök här om man befinner sig i Visby under veckan känns givet och något som länge kommer att bevaras bland minnesvärda händelser.

Fårö

Nordöst om Gotland ligger vackra Fårö där du dels kan besöka Ingmar Bergmans grav och Bergmancenter där du bland annat kan besöka inspelningsplatser från Bergmans filmer. Passa på att ta en titt på Avaeken vilken tros vara 1000 år gammal och som mäter hela 5 meter runtom! Självklart rekommenderar vi även att du tar en närmare titt på Digerhuvud, Sveriges största raukområde. Hundratals raukar som sträcker sig över 3,5 km och som för besökaren blir en imponerande syn!

Shopping och Mat

Som alla andra orter bjuder även Gotland på finfin shopping som blandas av välkända butiker som Indiska, Lindex och Åhléns likväl som lokala hantverk och butiker. Förutom i Visby centrum finns det massor av små, charmiga butiker ute på landsbygden som lockar till besök då man passerar dem. När hungern sätter in finns massor av matställen att stilla denna på. Bakfickan serverar smarriga fiskrätter och här väljs alltid råvaror av hög kvalitet. Vill du känna lite brittiska vibbar tar du dig en tur till Black Sheep Arms - en brittisk pub i Visby som serverar klassiska rätter från den brittiska menyn där du givetvis kan hitta Fish and Chips!

Header
Subject
Body
Footer