Snabbfakta Stockholm

Se och göra i Stockholm

Stockholm

Turistinformationen ligger i Sverigehuset på Hamngatan 27, i Kungsträdgården, tel 08-508 285 08, www.stockholmtown.com.

Vasamuseet, Galärvarvet, Djurgården, tel 08-519 548 00, t-bana Karlaplan, buss 47. 1961 bärgades regalskeppet Vasa som sjönk 1628 inte många meter ut på jungfrufärden. Museet är ett av Sveriges mest välbesökta.

Gamla stan. Det går inte riktigt att komma undan Gamla stan när det handlar om vad som är viktigast att se och göra i Stockholm. Man har inte varit här om man inte promenerat på kullerstensgatorna, fascinerats över Mårten Trotzigs gränd, gått in i alla små affärer på Österlånggatan, ätit på Den Gyldene Freden, letat sig upp genom gränder och bortglömda torg och känt historiens berömda vingslag. Ett alternativ är att följa med på en guidad tur.

Montelius väg. Det var mycket ståhej kring den här vägen när den byggdes. Nu klättrar den på Mariaberget och är en lysande kvällspromenad, men inte många utsocknes vet att den finns. Åk till Slussen, gå Hornsgatan till Bellmansgatan och gå upp till höger. Längst ut på klippväggen börjar den. Ta med fika och sätt dig på en parkbänk och se solnedgången över Kungsholmen. Fantastiskt vackert.

Skansen, Djurgårdsslätten 49-51, buss 47. Världens äldsta friluftsmuseum. Känns mera som kul park med bra utsikt och ett och annat djur att spana in. För utländska turister som absolut vill se en älg är Skansen perfekt. Vill man även se glasblåsning eller hur man bodde för 100 år sedan så är det också Skansen man ska styra stegen mot.

Drottningholms slott. För att få en fulländad upplevelsen tar man självklart världens äldsta ångbåt Enköping ut hit. Sätt dig i restaurangdelen, ät en god lunch, se Stockholm från Mälaren och vips så är du framme vid Drottningholms slott. Bra utflyktstips som inkluderar både historia, arkitektur, natur och mat.

Redan på 1500-talet lät Johan III bygga en slottsbyggnad vid Drottningholm, det brann dock ned men byggdes upp igen i slutet av 1600-talet och det är det slottet som dagens kungafamilj bor i sedan 1981.

Bergianska trädgården, Frescati, mittemot Naturhistoriska Riksmuseet, t-bana Universitetet, www.bergianska.se . Doften av evig sommar slår emot dig när du kliver in i Edvard Andersons växthus på Bergianska trädgården. Här är det behagligt medelhavsklimat i växthusets fyra avdelningar. I Bergianska trädgården finns också Viktoriahuset med sin fuktiga tropikvärld med jättenäckrosor, orkidéer och ananasväxter.

Skogskyrkogården, t-bana Skogskyrkogården. Gigantisk Unesco-skyddad kyrkogård i söder om City. Ritad av arkitekten Gunnar Asplund. Här ligger bland annat Greta Garbo begravd.

Karta över Stockholm

Header
Subject
Body
Footer