Snabbfakta Stockholm

Stockholms historia

Stockholm

När Stockholm grundades exakt är svårt att säga men staden existerade som sådan 1252 enligt två källskrifter som Birger Jarl utfärdade då. Det utmärkta läget som ett lås mellan Mälaren och Östersjön gjorde att Stockholm expanderade kraftigast i landet och 1289 var staden den största i riket. Under senmedeltiden blev staden en maktfaktor i det rikspolitiska spelet mellan de danska unionskungarna och den av Stureätten ledda nationella rörelsen. Det hela slutade i Stockholms blodbad, en massavrättning 1520 av ledande svenska oppositionella.

Gustav Vasa bröt loss Sverige ur den nordiska unionen genom att låna pengar av Hansan och göra uppror mot Kristian II. På midsommarafton 1523 tågade han in i Stockholm som nu blev kunglig huvudstad. Det svenska Östersjöväldet styrdes från slottet Tre kronor ända tills det brann ner 1679 och avslutade stormaktsväldet.

Först på slutet av 1800-talet blir Stockholm starkt igen genom industrialiseringen. Breda boulevarder och tjusiga hus byggs och staden blir en äkta metropol.

Karta över Stockholm

Header
Subject
Body
Footer