Snabbfakta San Francisco

San Francisco – den snälla storstaden med småstadsprägel

San Francisco

San Francisco är ingen typisk amerikansk stad. Här blandas gammalt och nytt, USA och Europa. Staden är en smältdegel av kulturer och människor. Här finns det utbredda gaykvarteret och den stora hippiekulturen. De stora IT företagen i Silicon Valley och de berömda vingårdarna i Napa Valley. 

San Francisco ligger vackert på en halvö med det iskalla havet som omsluter staden. För att vara i soliga, varma Kalifornien så ger dessa omständigheter staden ett mycket speciellt klimat. Om somrarna kan det bli lika varmt här som en het svensk sommardag men under resterande månader av året så är klimatet rått och fuktigt och påminner om vädret en septemberdag i Sverige. Karaktäristiskt är också den mjölkvita dimman som då och då bäddar in hela bukten och kyler ner staden.

San Francisco har inte bara ett dramatiskt klimat, staden är även extremt kuperad med branta backar som kastar sig ner mot havet. Här står alla bilar parkerade med däcken insvängda mot trottoarkanten. Och det gäller att inte glömma att lägga i handbromsen. Över de branta backarna tuffar de gamla spårvagnarna. De tillsammans med kanske världens mest kända bro, Golden Gate bridge har blivit stadens kännetecken. San Francisco är inte bara branta backar, här finns också mer flacka områden som är mycket promenadvänliga. 

I Golden Gate Park,  som inte alls ligger vid bron, finns en växtvärld från hela världen och i hela parken ligger en underbar doft av eukalyptus. Här ligger museerna på rad och parken är perfekt för en picknick en ljummen kväll, bara inte dimman flyter in över staden förståss.

Trots att San Francisco är en storstad av stora mått så bor här inte fler än 780 000 invånare. Anledningen till detta är stadens placering vid havet som inte gör det möjligt för den att kunna breda ut sig. Detta ger staden sina varma, gemytliga känsla. San Francisco är den snälla storstaden med småstadsprägel

Karta över San Francisco

Header
Subject
Body
Footer