Lägsta flygpriser just nu!

Snabbfakta Paris

Stadsdelar och områden i Paris

Paris

Paris delas av floden Seine och delar upp centrum i två distinkta delar. Två små öar balanserar också i mitten.


Öarna Ile de la Cité, här finns några av de landmärken som starkast symboliserar Paris; Notre Dame, den klassiska filmbron Pont Neuf och La Conciergerie. Ile St-Louis, heter
grannön i väster och här finns fantastisk arkitektur, smala vindlande gator och några av paris mest exklusiva bostadskvarter. 

Högra flodstranden Här finns det Paris som du ser på vykorten, museer, palats, breda boulevarder och charmiga Montmartres med alla dess prång och gränder.

Montmartre Paris mest omtalade konstnärskvarter ligger på stans högsta höjder,
åtskilliga kilometer norr om Louvren. Här finns Sacré Coeur, hötorgsmålare och turister men här lyser det genuina igenom. En gång i tiden bodde Picasso i området.

Södra flodstranden, här befann sig de stora tänkarna, Sartre, Camus och Rimbaud. Här finns även universitetet Sorbonne och paris mest kända byggnad Eiffeltornet.

Place de la bastille har alltid fungerat som en gräns mellan den sprudlande innerstaden och ytterområdenas mer ruffa miljöer. Torget markerar början på rue Sant Antoine som sedan glider över i Napoleons långsträckta rue de Rivoli. Följ den till slutet vid Place
de Concorde och du har mycket av Paris historiska grädda framför dina fötter.

Les halles är beläget bortom Bastilijen. Här hölls förr en av stadens största marknader där frukt, grönt och andra livsmedel handlats flitigt. 1969 flyttades dock marknaden, till mångas sorg, till förorten Rungis. I dess ställe kom Forum des Halles som fyllts med affärer, snabbmat och en av stans livligaste tunnelbaneknytpunkter.

Palais de louvre och jardin des tuileries bildar tillsammans innerstans hjärna och lunga. Louvren får en grön förlängning genom Tuilerieträdgårdarna bort mot Place de la Concorde.

Place de la concorde  är Paris största torg och öppnar upp huvudstaden. Perspektivet spänner från Louvren i väster till Triumfbågen i öster, till Egl. De la Madeleine i
norr och Assemblée Nationale på motsatt sida Seine. Place de la concorde andas historia, det var här Marie Antoinette och Louis XVI mötte giljotinen.

Champs-elysee  är paris skrytsamma paradgata som banar väg fram mot triumfbågen och Place Charles-de-Gaulle. Det här är platsen för nationellt firande, för krigsslut, fred och VM-triumfer i fotboll. Shoppingen här är lyxig och exklusiv; Jean-Paul Gaultier,
Chanel och Louis Vuitton finns representerade, liksom flotta hotell, eleganta restauranger
och de kända nattklubbarna Lido och Queen.


Eiffeltornet och hotel des invalides är två av Paris mest uppkäftiga byggnadsprojekt. De är båda belägna tvärs över Seine från Place de Concorde sett. området heter officiellt sjunde arrondissementet.

La defense kan beskrivas som Paris futuristiska Manhattan och har placerats i storstans
förgrund. Över 100 000 människor arbetar här och 35 000 bor i skyskraporna. Invånarna här har till och med fått en egen triumfbåge.

Karta över Paris

Header
Subject
Body
Footer