Lägsta flygpriser just nu!

Snabbfakta Palma De Mallorca

Se och göra i Palma de Mallorca

Palma De Mallorca

Catedral de Palma är stadens magnifika katedral. Den är även en av Mallorcas största sevärdheter. Katedralen stod klar i början på 1600-talet. På katalanska kallas katedralen för La Seu vilket betyder ungefär »det överdådiga skeppet anlagt vid hamnen« Katedralens är inte bara imponerande på utsidan utan också på insidan. Den högsta takhöjden är 44 meter. Även ljuset utifrån är svårslaget. Genom 32 fönster med olikfärgade bitar av glas silas dagsljuset och skapar en nästan kalejdoskopisk ljuseffekt. Det största fönstret består av 1 236 färgade glasrutor och har en yta på nästan ofattbara 100 kvadratmeter. Katedralens museum rymmer värdefulla klenoder så som en stor mängd målningar. Inträde runt 4 euro.

Palau de L’almudaina ligger mittemot katedralen Catedral de Palma och var från början de moriska härskarnas palats, men blev senare även hem för de mallorcanska kungarna. Palatset är överdådigt och i dag används det bland annat som kontor åt Mallorcas lagstiftande församling och militären. Inträde ca 3 euro.

Passeig des born är en av Palmas många alléer och har varit det huvudsakliga promenadstråket i staden sedan 1500-talet. I dag söker sig människor hit främst för att stadens bästa shopping finns i närheten eller för att få lite skugga och en stunds avkoppling. Här ligger också Palmas turistbyrå.

Placa major  Palmas stora torg. Här låg tidigare en fisk- och grönsaksmarknad, men nu är det fullt av uteserveringar, turister och butiker istället. Under Placa Major ligger ett stort underjordisk köpcentrum. Dock är inte utbudet jättespännande.

Castell de bellver är en fästning som ligger ca tre kilometer från Palmas stadskärna. Fästningen byggdes på 1400-talet och erbjuder fantastisk utsikt över Palma stad, hamnen och havet. Inuti fästningen finns också ett museum. Det du kan kika på här är bland annat en halvnaken, sovande Afroditefigur i alabaster och olika djur skapade i marmor. Turistbussarna som kör sightseeingturer inne i stan stannar här. Det gör det lätt att göra detta till en dagsutflykt. Ta annars buss nr 6 från Placa Reina,  torget som ligger strax nedanför katedralen, till Placa Gomila. Från busstoppet är det ungefär en kilometer upp till Castell de Bellver. April–september har Castell de Bellver öppet mån–lör 08.00–20.00 och sön 10.00–19.00. Oktober–mars öppet mån–lör 08.00–19.00 och sön 10.00–17.00. Inträde ca 3 euro. Söndagar är inträdet gratis men då är museet stängt.

Can Marqués. I Gamla stan i Palma finns mängder av gamla praktfulla villor. Can Marquès är en av de få som går att besöka. Huset är från 1300-talet men husets nuvarande utseende fick det under början av 1900-talet.  I dag är delar av huset privata lägenheter, men den del som är öppen för allmänheten ger en intressant inblick i hur Palmas rika en gång i tiden levde. Can Marquès ligger på C/Zanglada 2A, två gator norr om katedralen. Öppet mån–fre 10.00–15.00. Inträde 6 euro. www.casasconhistoria.net.

Museo de Mallorca är utan konkurrens Mallorcas bästa museum och ger en intressant och bra bild av öns historia. Museet ligger i en gammal ståtlig renässansvilla. Detta förhöjer upplevelsen av besöket. Här kan du bland annat tittaa på statyer samt arabiska och moriska smycken från ön, liksom en stor mängd målningar, vissa målade så långt tillbaka som 1300-talet. Här finns också en del samtida konst. Museet ligger öster om katedralen, på C/Portella 5. Museo de Mallorca är öppet tis–lör 10.00–19.00 och sön 10.00–14.00. Inträde ca 3 euro.

Karta över Palma De Mallorca

Header
Subject
Body
Footer