Snabbfakta New York

Se och göra i New York

New York

Times Square är samlingsplatsen för stans största nyårsparty. Detta är sinnebilden av New York, en turistmagnet byggs ständigt om och kompletteras med nya stora skiv- och sportaffärer. Det är här som känslan av »the city that never sleeps« infinner sig. Området inklusive 42nd Street har fått en enorm uppfräschning på senare år. Strax innan teaterföreställningarna börjar, kokar hela området av människor och bilar.

Central Park är en oas i staden med stora gräsmattor, många träd, en liten sjö och isbana på vintern. Perfekt nöje på söndagar sommartid är att studera folklivet och kolla in de exhibitionistiska rullskridskoåkarna.

Metropolitan Museum of Art, The Met, är ett gigantiskt museum som har tre miljoner objekt i sina samlingar. Gå till den avdelning som intresserar dig mest, du kommer inte hinna se allt.

Guggenheim Museum, byggnaden är ett spiralformat konstverk med moderna och impressionistiska verk. Museet är designat av Frank Lloyd Wright.

Gospel. Missa inte upplevelsen av njutfull gospel i hjärtat av Harlem. Flera av baptistkyrkorna har särskilda läktare för turister. Här är du välkommen om så bara för en nyfiken titt.

Empire State Building. Var en gång i tiden världens högsta byggnad.  Ingen annanstans får du en så strålande utsikt över världsmetropolen New York. Nattetid ljussatt i olika färger som skiftar beroende på helg och årstid.

Ground zero Här stod en gång de mäktiga tornen World Trade Center. Aldrig kommer bilden av planen som kraschar in i tornen att försvinna från vårt medvetande. Ägna en stund åt eftertanke. 

Rockefeller center är ett mäktigt komplex av 19 byggnader. På vintern kan du åka skridskor här och beundra den berömda gigantiska julgranen. Rockefeller Center, mellan Fifth och Sixth Ave och mellan 48th och 51st

Ellis Island är ett bra utflyktsmål om du är intresserad av hur dina amerikanska släktingar kom till den amerikanska kontinenten. Ta båten från Battery Park, men fortsätt förbi Frihetsgudinnan till Ellis Island. Ellis Island Immigration Museum, www.ellisisland.com.

Frihetsgudinnan är New Yorks kanske mest kända symbol. År 1885 skeppades den i bitar till New York från Frankrike som skänkte den grönskimrande koppardamen som en vängåva. Ta dig hit med Statue of Liberty Ferry som avgår var 25:e minut från Battery Park, södra Manhattan. Köp biljetter vid Castle Clinton, Battery Park.

Wall Street Från att ha varit pälsmarknad till New York Stock Exchange. Börsen är stängd för besökare, men myllret gatan inbjuder till ögonfest.

Chinatown Inte längre den största kinesiska bosättningen i New York, men definitivt en oslagbar upplevelse. Dofterna, grönsakerna, de levande sjögurkorna, sköldpaddorna och grodorna – allt efter säsong. McDonalds på kinesiska och telefonkiosker som påminner om pagoder. Missa inte Dim Sum Go Go, bra kinesisk krog där du är en värld från fyra små rätter. 5 East Broadway vid Chatham Square.

Greenwich Village Charmigt bohemiskt musik- och konstnärskvarter med kaféer, romantiska restauranger och second hand butiker. 

S:t John the divine Katedralen som är en av de större katedralerna i världen började byggas 1892 och är ännu inte färdig. Här kan du även lyssna på medeltida musik. S:t John the Divine, 1047 Amsterdam Ave/112th St, www.stjohndivine.org.

Brooklyn heights promenaden Detta är den perfekta promenaden. Blicka ut över vattnet och du ser Manhattan, Verrazanobron och Frihetsgudinnan. Stråket nås via Montague Street. Brooklyn.

Williamsburg Ett område som förvandlats totalt. Från slitet industriområde till trendigt och ungt konstnärsområde. Tyvärr har dock många konstnärer redan tvingats flytta som följd av de stigande hyrorna. Ta tunnelbanelinje L från Union Square och åk till Bedford Ave.

Karta över New York

Header
Subject
Body
Footer