Lägsta flygpriser just nu!

Snabbfakta Köpenhamn

Stadsdelar och områden i Köpenhamn

Köpenhamn

Tivoli och Rådhuspladsen är stora turistmål i Köpenhamn. Stiger du av tåget på centralstationen är något av det första du ser nöjesparken Tivoli. Att besöka Tivoli är en äkta dansk upplevelse. Här kan du njuta av en kall öl och något gott att äta på någon av alla restauranger medan barnen åker karuseller. Sydost om Tivoli ligger Ny Carlsberg Glyptotek. Hela området är en magnet för turister som kulminerar vid Rådhuspladsen. Många hotell är belägna runt Centralstationen och Rådhuspladsen vilket är ett mycket bekvämt läge för den som turistar i Köpenhamn. Rådhuspladsen är också starten på Strøget, Köpenhamns största shoppinggata. I andra änden av Strøget ligger Kongens Nytorv, en mycket vacker plats arkitektoniskt.

Strøget , Köpenhamns största shoppinggata har behållit sin medeltida charm och till skillnad från Londons Oxford Street eller Paris Champs-Elysées så är inte Strøget trafikerad, detta gör att tempot är betydligt lugnare och det är behagligare att göra sin shopping här. På  Strøget finns souvenirbutiker och varuhus, kaféer och restauranger. Från Strøget löper också många intressanta tvärgator, bland annat Kronprinsensgade, här ligger modebutikerna tätt. I området ligger också tornet Rundetårn och det trendiga Nansensgade.

Nyhavn har blivit en dansk institution. Folkligt, myllrande och färgglatt ligger det vid Kongens Nytorvs nordöstra hörn. Nyhavn är en plats i holländsk kanalstil.  Kanalen grävdes 1671-73 av soldater och gjorde det möjligt för handelsskepp att nå Kongens Nytorv. I dag kantas bryggorna av barer och kaféer och här flockas människor under ljumma sommarkvällar. På vintern gör man isbana här, till stor glädje för alla som tycker om att åka skridskor. På torget ligger Det Kongelige Teater.

Rosenborg, slotsholmen och christianhavn är hjärtat av Köpenhamn och stadens historiska centrum. Det var här som grunden till Köpenhamn lades för snart tusen år sedan. Slotsholmen är en ö, vilket kan vara lätt att glömma då här finns hela nio broar samt en smal kanal. På Slottsholmen ligger Christianborg Slot, Folketinget, Det Kongelige Bibliotek och Thorvaldsens Museum. Ovanför Slotsholmen ligger
renässansslottet Rosenborg Slot som är omgärdat av sevärdheter som Statens
Museum For Kunst och Botanisk Have. Christianshavn på andra sidan vattnet är en lugn och stilla plats. Här trängs de pittoreska byggnaderna med pastellfärgade husfasader och det stora dragplåstret för att besöka platsen har varit fristaden Christiania som inte längre får finnas kvar.

Fredriksstaden. Beger du dig norr om Nyhavn känns det plötsligt som att du befinner dig i Paris. Arkitekturen byter nämligen dramatiskt utseende och det känns som att du befinner dig på Paris breda boulevarder. Fredrikstaden är ett verk av Fredrik V och restes på 1700-talet. Anledningen var att skapa lyxiga palats och bostäder åt adeln samt de nyrika. Här finns fantastisk arkitektur att beskåda, den pampiga marmorkyrkan Fredriksskirke och Amalienborg Slot, drottningens bostad visar att detta fortfarande är Köpenhamns finaste område. Det är även i Fredriksstaden du hittar den välkända statyn Den Lille Havfrue. Den lilla sjöjungfrun befinner sig bortanför Kastellet men hon är väldigt liten och svår att upptäcka.

Vesterbro och Fredriksberg är två stadsdelar som är varandras motpoler. Vesterbro har länge varit ett område där de billiga barerna ligger på rad medan Fredriksberg är ett exklusivt bostadsområde. Under senare tiden har dock Vesterbro städats upp och idag finns här mängder av småbutiker och trendiga barer.  

Nørrebro är precis som Vesterbro ett trendigt, hippt inneställe utan att kvarteren känns snobbiga. Här är atmosfären istället avslappnad och hemtrevlig. Du når Nørrebro genom att passera de tre konstgjorda sjöarna Sankt Jørgens Sø, Peblinge Sø och Sortedams Sø.

Karta över Köpenhamn

Header
Subject
Body
Footer