Lägsta flygpriser just nu!

Snabbfakta Köpenhamn

Se och göra i Köpenhamn

Köpenhamn

Köpenhamn är en stad som erbjuder sina besökare allt de kan önska sig. Här finns historiska byggnader, fantastisk arkitektur, världsberömd konst, sköna parker och en härlig blandning av människor. Dessutom är Köpenhamn en stor designmetropol.

ddc, dansk design center, har som mål att höja allmänhetens designmedvetande samt marknadsföra dansk design och designers. Här visas 1900-talets största designers så som Georg Jensens, Arne Jacobsen och Poul Henningsen.

Rosenborg slot är ett vackert renässansslott uppfört av kung Christian IV i början
av 1600-talet. I samband med slottet finns en fantastisk park, Kongens Have som är en
av Köpenhamnarnas mest populära träffpunkter en solig dag. 24 av slottets rum står öppna för allmänheten att beskåda. Slottet gömmer också ovärderliga skatter. I källaren bevaras kronjuvelerna. Øster Voldgade 4A, www.rosenborg-slot.dk. Öppet dagligen
10–17. Inträde 65 danska kr för vuxna. Under 18 år går in gratis.

Amalienborg slot Här har den danska kungafamiljen bott sedan år 1794. Amalienborg
är en spännande historisk byggnad och det finaste exemplet på rokokoarkitektur i hela Danmark. Slottet består av 4 olika palats som på utsidan ser likadana ut men inuti är väldigt olika. Amalienborgs museum finner du i Christian VIII-palatset. Museet
är en fortsättning av de kungliga samlingarna på Rosenborg Slot och som besökare får du tillträde till flera rum som tillhört den kungliga familjen Glücksborg. Traditionsenligt är det vaktombyte utanför slottet varje dag klockan 12. Om drottning Margrethe är hemma flaggas det på taket. www.ses.dk. Öppet dagligen 10–16. Inträde 40 danska kr.

Zoologisk e have grundades år 1859 och är ett av världens äldsta zoo. Här finns apor, elefanter, isbjörnar, krokodiler och mängder av andra djur. Roskildevej 32, www.
zoo.dk. Öppet dagligen 9–22 under sommaren. Inträde vuxna 100 danska kr, barn 60  danska kr.

Tivoli, en ganska liten men väldigt dekorerad nöjespark. Karusellerna är inte riktigt i samma klass som på de svenska nöjesfälten Liseberg och Gröna Lund, men här
finns en väldigt skön atmosfär som bör upplevas. Tänk på att maten är dyr på området.
Vesterbrogade 3

Louisiana, ett av världens bästa museum med modern konst. Alltid bra utställningar men själva museet i sig är värt ett besök. Museets arkitektur, närheten till havet och bokskogarna är en upplevelse. Louisiana ligger ca 4 mil norr om Köpenhamn men du tar dig enkelt hit med pendeltåget. Gammel Strandvej 13, Humlebæk, www.louisiana.dk.

Nyhavn är det vanligaste motivet för Köpenhamn på vykort. Lämna inte staden utan att ha gjort ett besök i den lilla hamnen med fiskebåtar, krogar, färgglada husfasader och en härlig blandning av danskar och turister.

Karen Blixen Museet. Huset där den mytomspunna och begåvade berättaren, Karen Blixen, bodde i sin ungdom och under sina sista år. Rungsted Strandvej 111, Rungsted, www.karen-blixen.dk

Kungliga Biblioteket/Den svarta diamanten. Ett arkitektoniskt mästerverk som fått smeknamnet "Den sorte diamant", den svarta diamanten. Inuti finns Nordeuropas största boksamling och ett fotomuseum. Søren Kierkegaards Plads 1.

Carlsbergsbryggerierna, paradis för ölälskaren. Gratisnöje. Rundvandring i ölkulturell miljö, där även provsmakning ingår. Valby Langgade 1.

Turistinformationen ligger mitt på Rådhusplatsen. tfn 337 306 20.

Karta över Köpenhamn

Header
Subject
Body
Footer