Lägsta flygpriser just nu!

Snabbfakta Helsingfors

Se och göra i Helsingfors

Helsingfors

Senatstorget/Senaatinori. Både torget och den berömda Storkyrkan som ligger här är ritade av arkitekten Carl Ludvig Engel. Förebilden för torget är Sankt Petersburg, vilket gjort att Senatstorget funnits med i oräkneliga Hollywoodfilmer och fått spela rollen som den ryska staden. Mitt på torget står tsar Alexander II, som en symbol över Rysslands inflytande över Finland under 1800-talet. På taket till Storkyrkan, står figurer av de tolv apostlarna och blickar ut över torget och Helsingforsuniversitetets gul-vita huvudbyggnad, som också ligger här. Mittemot universitetet ligger Stadsrådsborgen, där statsministern har sitt rum.

Tempelplatsens kyrka/Temppeliaukio, Lutherinkatu 3. Halvt underjordisk kyrka som är huggen ur berget och är en av Helsingfors största turistattraktioner. Kyrkan är från 1969 och har en grottliknande atmosfär. Idag används den ofta för gospel och klassiska konserter. I taket finns ett av skälen till den goda akustiken - 22 km koppartråd som är lindad i taket.

Brunnsparken/Kaivopuisto. Helsingforsbornas gröna oas under sommaren. Ta med dig en picknickfilt och njut av grönskan och lyssna på någon av de utomhuskonserter som ofta ges här. Sitter du ut mot vattnet kommer du att se hur finländarna enligt gamla traditioner kommer hit och handtvättar sina mattor i havet.

Uspenskijkatedralen, på Skatudden. Nordens största ortodoxa kyrka. Uspenskijkatedralen från 1868 med sina "lökkupoler", är lika vacker på insidan som utsidan. Kliv upp för trapporna och stig in. Här möts du av det stora valvet som bärs upp av de fyra enorma granitpelare, av rökelsedoft, tända ljus och en flera meter hög altarvägg som är vackert rikt utsmyckad.

Salutorget/Kauppatori. Beläget i hamnen ligger Salutorget där du kan köpa fisk och souvenirer eller bara njuta av en bubblande marknadshandel, framför allt sommartid. Blickar du mot Esplanadparken ser du Ville Vallgrens sjöjungfrustaty Havis Amanda, en av de främsta symbolerna för Helsingfors.

Sveaborgs fästning/Suomelinna. Ett av Finlands mest betydande byggnadsmonument ligger en kvarts båtfärd från Salutorget. Sveaborg, tillsammans med omgivande miljö är sedan 1991 är upptagen på Unescos världsarvslista. Den historiskt viktiga fästningen är i dag kompletterad med gallerier, museum och kaféer. Sommartid är det en favoritpicknickplats för Helsingforsborna.

Kiasma, Mannerheiminaukio 2. Helsingfors mest berömda museum. Här finns en stor kollektion av samtida konst av både inhemska och utländska konstnärer.

Turistinformationen ligger på Rihkamakatu 4, www.porvoo.fi.

Karta över Helsingfors

Header
Subject
Body
Footer