Snabbfakta Geneve

Genève – urmakare, juveler och globalt affärscentrum

Geneve

Genève är beläget på båda sidor av floden Rhône i den fransktalande sydvästra delen av Schweiz. Trots att staden är liten både till yta och invånarantal så fungerar den som ett globalt affärscentrum och säte för många stora internationella organisationer. Detta gör att ungefär 70 % av de som besöker Genève gör det i affärer. Det betyder dock inte att staden kryllar av människor i kostym med allvarliga ansiktsuttryck, tvärtom så är Genève en livlig, spännande stad vars invånare älskar att roa sig.

Den spännande  bekymmersfria stadsdelen Carouge bevisar detta med råge. Bland de trädförsedda gatorna, medelhavshusen och den tydliga 1700-tals arkitekturen trängs konstnärerna och de designintresserade på gatornas uteserveringar. Här dricks det vin och pratas till långt in på nätterna. I Carouge finns också mängder av små unika butiker och konstgallerier som sätter sin prägel på stadsdelen. Carouge sticker ut och bildare en kontrast till resten av Genève.

En annan livlig stadsdel som är värd att besöka i Genève är Les Pâquis. Här kryllar det av restauranger och stadslivet är högljutt och bullrigt. Den mäktigaste sevärdheten är katedralen St-Pierre uppe i bergen vid Gamla stan samt de museum som ligger i dess direkta närhet. Den viktigaste symbolen för Genève är dock den stora fontänen Jet d’Eau vid Place des Nations, belägen en kilometer från stadskärnan. Här finns Internationella Röda Korset, FN: s Europahögkvarter och Eurovision.

Något som annars är karakteristiskt för Genève är alla de urmakare som finns här och den årliga bilmässan som lockar till sig hela 700 000 besökare varje år. Dessutom produceras här ett utmärkt vin som nästan aldrig lämnar stadsgränsen eftersom Genèveinvånarna själva dricker upp det mesta av det.

Karta över Geneve

Header
Subject
Body
Footer