Lägsta flygpriser just nu!

Snabbfakta Budapest

Budapest guide - Kafékultur, opera & hälsobad

Budapest

Budapest är en livlig mångmiljonstad och brusande metropol. Av många ansedd som en av Europas vackraste huvudstäder.

Ungerns huvudstad är egentligen oproportionerligt stor i förhållande till landet och hemligheten ligger i stadens förflutna i det Habsburgska väldet då dubbelmonarkin rådde här.

Staden klyvs i två olika delar av floden Donau. På ena sidan floden breder det platta Pest ut sig. Här trängs breda avenyer och praktfulla byggnader. Här finns mängder av lummiga parker där människor sitter på kaféerna och spelar schack i skuggan av träden.

Vid Donaus strand skjuter det mäktiga parlamentet sin kupol mot himlen. Byggnaden är sagolikt vacker. Kedjebron över floden är ett populärt promenadstråk och tar dig över till bergiga, kuperade Buda. Här finns slott, vackra kyrktak prydda med mosaik och smala vindlande gränder.

Staden har sakta men säkert skakat av sig allt damm och sot från kalla krigets dagar. Idag är fasaderna putsade, man bygger nytt och restaurang och kafélivet är nästan återställt till den sofistikerade nivån som hölls under den gamla goda tiden av överflöd.   

Budapest är en stad för livsnjutare. Här finns Tokajvin och gräddiga bakelser, opera konserter och extravaganta hälsobad. Besök till exempel Hotell Gellért som har ett av kontinentens vackraste termalbad. Budapest slutar aldrig att förvåna.

Karta över Budapest

Header
Subject
Body
Footer