Lägsta flygpriser just nu!

Snabbfakta Aten

Stadsdelar och områden i Aten

Aten

Syntagma är det moderna Atens centrala punkt. Syntagma betyder Författningstorget. Vid torget ligger det ståtliga Hotel Grande Bretagne och parlamentet som ursprungligen var Greklands kungliga slott. Den okände soldatens grav bevakas av elitsoldater. I området runt Syntagma ligger flygkontor, banker, dyrare kaféer, busshållplatser, posten och turistinformationen. Under torget ligger en tunnelbanestation för två av Atens nya tunnelbanelinjer.

Mellan Omonia och Syntagma går tre trafikbrusande boulevarder parallellt med varandra: Akadimias, Leof Elef Venizelou (som också kallas Panepistimiou) och Stadiou. Bilarna svischar upp och ner för boulevarderna från gryning till midnatt. Vissa restauranger här är öppna dygnet runt. Det är inte Atens charmigaste område men det finns sköna byggnader också. På Leof Elef Venizelou ligger Atenska trilogin som består av Universitetet som byggdes 1839–50, Vetenskapsakademin som byggdes 1859–87 och Nationalbiblioteket som byggdes 1885–91.

Mellan Syntagma och Omonia finns också Atens mest livliga shoppingstråk, Ermou. En gågata med alla stora internationella varumärken. Här handlar du framför allt kläder och skor.

Plaka,  Atens mest populära turistområde började byggas på 1400-talet. Här slingrar sig gatorna likt en labyrint och gränderna är fyllda av souvenirbutiker, tavernor, restauranger, barer och nattklubbar. De flesta turister rör sig på gågatorna Kydhathineon och Adrianou och kring torgen Platia Filomousou och Platia Agoras.

Anafiotika ovanför Plaka, vid foten av Akropolis, ligger Anafiotika. Här ligger små vita pittoreska hus i äkta bystil à la Anafi. Anafiotika är en by mitt i storstaden med konstnärsateljéer, små bostadshus, örtdoftande planteringar – och med en fantastisk utsikt över den moderna staden och Lycabettus.

Monastiraki är ett kvarter som är centrum för sju hektiska basargator och ett litet torg med tunnelbanestation. Här finns traditionella kaféer, en del nya barer och Atens antika marknad agora. Här möts Europa och främre Asien och skapar en skön mångkulturell atmosfär. Det känns mer som om du landad i Mellanöstern än befinner dig i Europa.

Psyrri är en rörig otrendig vardagsstadsdel på dagarna men förvandlas till ett trendigt nöjeskvarter på kvällarna. Då möts du av designade barer med dansgolv, barer med excentrisk inredning, jazzklubbar och stora diskon.

Gazi  för länge sedan var detta ett arbetarkvarter där folk både jobbade i industribyggnaderna och bodde. I dag är det ett kulturcenter med gallerier, teaterscener, konsertlokaler och ett museum över den grekiska operasångerskan Maria Callas. Den nya tunnelbanestationen Kerameikos har väckt gatorna till liv igen. På mängder av barer spelar landets hetaste dj:s och stans trendigaste krogpublik äter, dricker och festar natten lång.

Exarhia är Atens studentkvarter. Här finns en  intellektuell, konstnärlig och avslappnad stämning. Bokaffärer, mängder av kaféer, musikklubbar och restauranger trängs på små, gemytliga gator. Här samlas studenter och unga Atenbor, engagerar sig, dricker kaffe och lyssnar på musik.

Kolonaki är Atens Östermalm. Här finns de dyraste och mest eleganta kaféerna, shoppinggatan Skoufa där märkesbutikerna ligger tätt, de mest exklusiva konstgallerierna och det vackra Lycabettus, vilket är Atens högsta kulle. Denna når du via en gångstig eller med bergbanan funicular.

Karta över Aten

Header
Subject
Body
Footer