Lägsta flygpriser just nu!

Snabbfakta Aten

Se och göra i Aten

Aten

Arkeologiska nationalmuseet. När det gäller antiken är arkeologiska museet i Aten ett av världens bästa. Arkeologiska Nationalmuseet öppnades redan 1891, men genomgick en stor renovering på 1990-talet och ytterligare en som blev klar lagom till OS 2004. Museet är väl värt ett besök.

Akropolis. Akropolisklippan höjer sig 150 meter över havet. Huvudtemplet Parthenon, är tillägnat gudinnan Atena.

Dionysosteatern. I denna amfiteater uthuggen ur Akropolisbergets sydsida föddes det grekiska dramat.

Herodes Atticus Odeon. Detta var den viktigaste kulturella arenan under romarnas tid i Aten. Belägen väster om Dionysosteatern.

Atens Agora. Detta var antika Atens centrum. Här fanns marknad, domstolar, teater och skolor. Här utfördes religiösa ritualer och hölls politiska möten. Idag ser det mest ut som en dåligt underhållen grusfotbollsplan med ett fåtal husrester i kanterna.

Mitropolis. Atens katedral, som heter Mitropolis på grekiska, är säte för den grekisk-ortodoxa ärkebiskopen. Katedralen innehåller många helgonbilder och reliker som grekisk-ortodoxa besökare kommer för att kyssa och visa sin vördnad för.

Panatenska stadion. Byggdes av Lykourgos 330-329f Kr. På 100-talet e Kr fräschades stadion upp av romarna, fick sittplatser i marmor och kom att användas till ceremonier och olika blodiga jippon där vilda djur hetsades mot varandra. Den stadion som ligger här i dag är en kopia från 1890-talet.

Karta över Aten

Header
Subject
Body
Footer