Bästa hotellpriser just nu!

Lägsta flygpriser just nu!

Snabbfakta Aten

Atens historia

Aten

Aten och Grekland har en synnerligen spännande historia. Man har funnit den första stenålders bosättningen vid Akropolis runt 6000 f Kr. De olympiska spelen föddes i Grekland och de första spelen hölls 776 f Kr. Kleisthenes genomförde 507 f Kr en författningsreform och lade med denna grunden för den klassiska tidens demokrati.

Aten var under 400-talet inblandat i flera krig, främst mot Sparta på Peloponnesos och mot perserna. Efter vinsten i slaget på ön Salamis, strax utanför Pireus, år 480 f Kr började Atens storhetstid som sjönation.

Det romerska Aten blomstrade på 100-talet e Kr under kejsar Hadrianus och Herodes Atticus. Under denna tid byggdes Hadrianus triumfbåge, Olympiska Zeus-templet och Herodes Atticus-teatern på Akropolis södra sluttning. Den kristna kejsaren Justinianus förbjöd 529 e Kr de hedniska filosoferna att undervisa och Antiken var över. Istället tog den bysantinska tiden vid. I det bysantinska riket som styrdes från Konstantinopel blev Aten en krympande provinsstad utan lika mycket inflytande som under Antiken. 1458 erövrades staden av turkarna och blev en betydelselös avkrok i nästa imperium, det ottomanska riket. Det dröjde ända till 1830 innan Grekland blev självständigt.

Från april 1941 till oktober 1944 var Aten ockuperat av Hitler. Under vintern 1941-42 dog 150 000 människor i Aten på grund av utrensningar och svält. 1947 bröt fullt inbördeskrig ut i Grekland mellan hög- och vänsterkrafter. Då trädde USA in på högerns sida.

1974 genomförde juntan en statskupp i Cypern och planerade att mörda Cyperns ärkebiskop Makarios, detta ledde till att Turkiet invaderade norra Cypern. Det blev droppen och juntan i Aten tvingades avgå. I och med detta återvände demokratin. I Januari 2002 bytte Grekland valuta till euro. 2004 hölls sommar-OS i Aten.

Karta över Aten

Header
Subject
Body
Footer