Lägsta flygpriser just nu!

Snabbfakta Aten

Atens historia

Aten

Aten och Grekland har en synnerligen spännande historia. Man har funnit den första stenålders bosättningen vid Akropolis runt 6000 f Kr. De olympiska spelen föddes i Grekland och de första spelen hölls 776 f Kr. Kleisthenes genomförde 507 f Kr en författningsreform och lade med denna grunden för den klassiska tidens demokrati.

Aten var under 400-talet inblandat i flera krig, främst mot Sparta på Peloponnesos och mot perserna. Efter vinsten i slaget på ön Salamis, strax utanför Pireus, år 480 f Kr började Atens storhetstid som sjönation.

Det romerska Aten blomstrade på 100-talet e Kr under kejsar Hadrianus och Herodes Atticus. Under denna tid byggdes Hadrianus triumfbåge, Olympiska Zeus-templet och Herodes Atticus-teatern på Akropolis södra sluttning. Den kristna kejsaren Justinianus förbjöd 529 e Kr de hedniska filosoferna att undervisa och Antiken var över. Istället tog den bysantinska tiden vid. I det bysantinska riket som styrdes från Konstantinopel blev Aten en krympande provinsstad utan lika mycket inflytande som under Antiken. 1458 erövrades staden av turkarna och blev en betydelselös avkrok i nästa imperium, det ottomanska riket. Det dröjde ända till 1830 innan Grekland blev självständigt.

Från april 1941 till oktober 1944 var Aten ockuperat av Hitler. Under vintern 1941-42 dog 150 000 människor i Aten på grund av utrensningar och svält. 1947 bröt fullt inbördeskrig ut i Grekland mellan hög- och vänsterkrafter. Då trädde USA in på högerns sida.

1974 genomförde juntan en statskupp i Cypern och planerade att mörda Cyperns ärkebiskop Makarios, detta ledde till att Turkiet invaderade norra Cypern. Det blev droppen och juntan i Aten tvingades avgå. I och med detta återvände demokratin. I Januari 2002 bytte Grekland valuta till euro. 2004 hölls sommar-OS i Aten.

Karta över Aten

Header
Subject
Body
Footer